Student i Växjö

I Växjö väntar en härlig mix av campusliv och stadsliv på just dig. Växjö är den lilla storstaden. Här är nära till allt men samtidigt erbjuder Växjö många av storstadens fördelar.

Växjö är en av få universitetsstäder i Sverige som har ett sammanhållet campus. Campusområdet med Linnéuniversitetet i mitten är studenternas självklara samlingspunkt och här finns det mesta av det du som student behöver. Men bara några minuters cykelväg från campus väntar stadens utbud.

Kultur och annat kul

Växjö kommun utsågs till Årets kulturkommun 2017 och du som är intresserad av musik och kultur kommer inte bli besviken.

Konserthuset och Vida arena tar ofta emot de lite större showerna och på sommaren anordnas Scensommar med flera konserter och evenemang i Linnéparken. Ett annat ställe att hänga på för dig som vill gillar musik är Kafé de luxe som 2015 blev utsedd till Årets klubb.

Offentlig konst är något som ligger Växjö varmt om hjärtat och här och var hittar du konstverk som berör och engagerar, några framröstade av Växjöborna själva.

I maj varje år uppmärksammar Växjö vikten av öppenhet och tolerans när Pride firas. Växjös Prideparad lockar cirka 10 000 personer varje år.

Shoppa och fika

I Växjö finns två handelsplatser, Grand Samarkand och Växjö city. På Grand Samarkand lite väster om centrum hittar du över 70 butiker, restauranger och kaféer under ett och samma tak. Inne i Växjö city lockas du istället att strosa omkring utomhus för shopping eller en härlig matupplevelse.

Sommartid hittar du här sköna uteserveringar och flera restauranger och kaféer med studentrabatt. I Växjö city finns också några av Sveriges topprestauranger - restaurang PM har till och med en stjärna i Guide Michelin. På tal om mat så är Växjö varje höst, sedan flera år, värd för den stora nationella MAT-mässan, med fokus på en småskalig produktion och den hållbara måltiden.

Träning

Även idrott är viktigt i Växjö. Senast som tidningen Sport och affärer utsåg årets idrottskommun var det Växjö som fick äran. I närheten av campus finns det flera gym och en simhall och du har också stora chanser att hitta en bra löparrunda. Nära simhallen ligger Boot camp Växjö – en 250 meter lång hinderbana med 15 hinder och strax intill finns volleybollplan and fotbollsplan.

I västra delen av Växjö finns Arenastaden som är ett av de modernaste idrottsområdena i Sverige. Här finns plats både för dig som elitsatsar, dig som vill ha motion och dig som vill titta på elitmatcher och tävlingar. Bland annat spelar Växjö Lakers och Växjö Vipers sina matcher här.

Natur och bad

Gillar du att vara ute i naturen? Växjösjön och Trummen bjuder på härliga promenadstigar och vill du gå på picknick nära campus kan parken vid Teleborgs slott vara ett mysigt alternativ. Lite längre bort från campus väntar större sjöar, men också småländska skogar som lockar med svamp och bär. De flesta sjöar du stöter på går förresten att bada i.

Jobba i Växjö

Du befinner dig också i en av Sveriges främsta tillväxtregioner. Entreprenörsandan är starkt rotad hos smålänningar och det får du nytta av när du ska ordna praktik eller göra examensjobb. Många företag och organisationer i Växjö söker arbetskraft – kanske letar de just efter dig och det din utbildning ger dig.

Så välkommen att bli en del av Växjö! Det är människor som du som skapar en attraktiv plats att studera, arbeta, leva och bo på.

Senast uppdaterad: 17 juli 2024