Det fria ordets hus

{"X":0.25,"Y":0.0,"Width":0.56,"Height":0.99555555555555553}

Författarsamtal med journalisten, fotografen och författaren Alexander Mahmoud

Alexander Mahmouds kamera blir det prisma genom vilket vi betraktar ett samhälle vars splittring exponerats och ökat under pandemin och dess efterskalv. "Du vill inte mer" är en rapport från en värld i stadigt förfall, en arbetsdagbok, en självbiografi som mest handlar om andra.

Alexander är från Grimslöv i Kronoberg och är fotograf på Dagens Nyheter. Han har flera gånger nominerats till Stora journalistpriset och mottog det 2021 tillsammans med Patrik Lundberg och Josefin Sköld i kategorin Årets avslöjande. Mahmoud debuterade som författare 2015 med den självbiografiska boken Mellan rummen.

Hör Alexanders Sommar i P1 från 2019 Länk till annan webbplats.

Tisdag 10 oktober kl. 18.00 på Det fria ordets hus - fri entré

I samarbete med Bibliotekets Vänner i Växjö

Läs förbjudna böcker!

Vilka böcker kan vara förbjuden läsning? Och varför har de förbjudits? Banned Books week Sverige 2023 (9 till 15 oktober) vill hålla samtalet om det fria ordet levande och försvarar allas rätt att läsa. Det fria ordets hus i Växjö uppmärksammar veckan med miniutställning och bokbläddring. Ett förbjudet bibliotek öppnar på Västra Esplanaden 10 och du är välkommen att dyka upp måndag, tisdag och onsdag 11:30-13.

På fredagen klockan 11.30-13.00 bjuder vi dig, som är intresserad, på både en matig macka och samtal. Fristadsförfattaren Aslı Ceren Aslan från Turkiet kommer. Tala om att du kommer genom att anmäla dig till mejladressen detfriaordetshus@vaxjo.se senast onsdag (11/10).

Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö arrangerar veckan över hela landet.
Läs mer: Lista över förbjuden litteratur — Svenska PEN Länk till annan webbplats.
Dawit Isaak-biblioteket Länk till annan webbplats.

Känns världsläget jobbigt att stå ut med?

Du är inte ensam om du undviker nyheterna. Det fria ordets hus vill ge hopp och insikt om en mer nyanserad bild av verkligheten. Vill du få nya perspektiv i en ny tid?

14 november klockan 18.00 Demokrati och kunskap

Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Fri entré.

Åsa Wikforss, filosof, forskare, författare och ledamot i Svenska Akademien säger att demokratin är skör. I boken Därför demokrati: om kunskapen och folkstyret (tillsammans med brodern Mårten Wikforss) står: ”Om vi ska kunna skydda demokratin är det avgörande att vi förstår både vad vi riskerar att förlora och hur farorna ser ut.” I Växjö berättar hon om hot och kunskap och att det spelar roll hur vi agerar.

Hitta våra evenemang

Evenemangen på Det fria ordets hus hittar du Facebook Länk till annan webbplats. eller på upplev.vaxjo.se Länk till annan webbplats.

Nyheter

Kontakter

 • Det fria ordets hus

  0470-414 29

  0470-79 64 89

  detfriaordetshus@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek

  Det fria ordets hus

  Västra Esplanaden 7

  352 31 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Öppettider

  Tisdag-fredag kl.12.00-18.00

  Lördag kl. 12.00-16.00

Senast uppdaterad: 3 oktober 2023