Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Elin Wägner-veckan: Ukraine Drawings

Välkommen till Elin Wägner veckan! Vi visar satir av konstnären Ludvig Ödman med öppning 6 mars.

Teckning i svart på Putin och religiös figur med ett motiv som påminner om Michelangelos takfresk "Adams skapelse".

© Ludvig Ödman / Bildupphovsrätt 2023

Välkommen till Elin Wägner veckan! Vi visar satir av konstnären Ludvig Ödman. Teckningarna kommer finnas till försäljning, där konstnärens intäkter går till situationen i Ukraina via hjälporganisationen Smeder utan gränser.

Öppning

Vi öppnar utställningen måndag 6 mars klockan 17, i närvaro av konstnären. Klockan 18 fortsätter kvällen med Nina van den Brinks föredrag om sin augustprisbelönade biografi över Maja Ekelöf, ”Jag har torkat nog många golv”. Fritt inträde och ingen anmälan.

Utställningen pågår till och med 11 mars 2023, i Norra rummet. I samarbete med Det fria ordets hus och Elin Wägner-veckan 2023.

Om Ukraine Drawings

Ludvig berättar:

Jag började teckna strax efter Rysslands invasion av Ukraina. Det var ett sätt att samla tankarna. Bilderna trycktes upp i en begränsad signerad upplaga, och alla intäkter har gått till Ukraina i form av fordon och förnödenheter.

Tillsammans med organisationen ”Smeder utan gränser” kör jag ner till Ukraina och lämnar över fordonen till våra kontakter. Ett 30-tal fordon fulla med förnödenheter och utrustning har hittills körts till landet. Att arbeta mot den ryska regimen ser jag som ett sätt att kämpa för mänskliga rättigheter, kvinnors rätt och demokrati.

Om Ludvig Ödman

Ludvig Ödman, född 1985 är verksam som bildkonstnär och skulptör i Långö utanför Värnamo. Konstnärskapet präglas ofta av samlarens beteende samt minnesbilder från barndomen. Arbeten framför allt med hjälp av olika gjuttekniker. Permanenta gestaltningar finns bland annat på Danderyds sjukhus, Sölvesborgs tingshus och Gävle sjukhus. Han finns även representerad på Statens konstråd och Region Jönköping. Ludvig Ödman har en BFA vid HDK Steneby 2009-2011.

Smeder utan gränser

Smeder utan gränser är ett internationellt nätverk av smeder och andra människor som genom riktade aktioner bedriver hjälparbete. Genom de internationella smidesnätverken har fonden sedan april 2022 samlat in pengar och förnödenheter för att hjälpa kollegor och folket i Ukraina.

Hittills har fonden hjälp till att leverera 25 bilar och 3 ambulanser samt 15 ton verktyg, sjukvårdsmaterial, mat, fältsängar, tält, kläder, elaggregat, gosedjur och mycket annat

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö stadsbibliotek
    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    Övrigt

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 28 februari 2023