Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Aktuell utställning: Skulpturer ur samlingen

De tredimensionella invånarna i Växjö kommuns konstsamling kliver ut i ljuset!

Foto på en skulptur uppbyggd av spillbitar från betongbitar och glassplitter.

Daniel Segerberg © Bildupphovsrätt 2023

Skulpturer ur samlingen

Välkommen till en konkret kommunal skulpturpark. Stort, smått, runt och skarpt samsas i en rätt stökig samling karaktärer som på ett eller annat sätt blivit en del av Växjös konstsamling. Utställningen är öppen mellan 11 april - 13 maj 2023, i Västra hallen.

Det skulpturala är bundet i många och långa historiska trådar som kan härledas till monument över kungar, erövrare, den lokala prosten och Zlatan eller aztekiska gudar, havsfruar och minnen av något hemskt som har hänt just här. Makt, mystik och viktiga minnen hänger på något sätt samman i de ämnena vi har velat ge kropp och beständighet. Om en målning är en tanke eller känsla så blir skulpturen nästan en varelse i sin egen rätt.

Detta är en del av vår mänskliga historia – att skapa och förhålla oss till objekt som om de vore helt levande. Men det finns de som säger att tingens tid är över. Den tysk-koreanske filosofen Byung-Chul Han är en av dem. Han menar att den digitala världen har ersatt mycket av vår forna substans – det vi kan ta på förvandlas efter hand till något som bara finns för att olika skärmar bedyrar det.

Objektens tid glider in i en icke-objektens tid. Jorden blir Google Earth och himlen molntjänster och utan materian, kroppen, det som går att ta på blir världen en mycket spöklik plats säger Han.

Om det är så att vår relation till objekten är utrotningshotad – se gärna Växjö konsthall som ett reservat, en ark där de skulpturala uttrycken och måtten må vara blandade hejvilt – men där de trots allt får befinna sig i sitt naturliga habitat. Här är de varken information, flackande, osäkra eller immateriella alls. De finns här fullt ut i all sin materialitet, träighet, glans, tyngd och skörhet, med lagningar och damm och allt. De är inte rätt svar på en väl avgränsad fråga eller en siffra på ett digitalt bankkonto, inte änklingen med doktorsgrad som skickar en vänförfrågan på sociala medier. De lånar sig i stället tryggt och materiellt till människans behov av att relatera kropp till kropp.

Så i en värld där så mycket inte finns på riktigt – ha en mycket påtaglig stund.

Ragnhild Lekberg
Intendent, Växjö konsthall

Foto på en skulptur uppbyggd av spillbitar från betongbitar och glassplitter.

Daniel Segerberg © Bildupphovsrätt 2023

Om konstsamlingen

Skulpturerna som visas ingår alla i Växjö kommuns konstsamling som består av ungefär 2300 verk. De flesta finns utplacerade i olika kommunala verksamheter, som skolor eller bibliotek, på kontor och i personalrum.

Växjö kommuns konstsamling huserar konst från olika tidsperioder men har inget arkiv eller museum som kontrollerar dess åldrande eller hur komplett den är. Till skillnad från, hur exempelvis privata konstsamlare har för vana att göra, så är detta inte en samling med ett övergripande tema eller historisk linje. Växjö kommuns konstsamling kan heller inte sägas reflektera hur konstlivet såg ut under de perioder som verken köpts in. Den är varken helt investeringsmässig eller historiskt representativ.

Olika personer från 70-tal till 10-tal, har haft som uppgift att köpa in och placera verk i olika kommunala verksamheter, utifrån olika preferenser och uppfattningar om vad som gör sig bra i semioffentliga miljöer. Många verk kommer från det lokala konstlivet i Kronoberg och vissa verk är inköpta efter att konstnären i fråga ställt ut på Växjö konsthall. Framför allt är det här en samling som medarbetare och befolkning i Växjö kommun har levt och fortsätter leva med. Vartefter att smaker och avsmaker ändras har äldre bytts mot nyare verk och antalet har vuxit till något som blivit en samling.

Konst på Stadsbiblioteket

Fördjupa dig i konsten på Växjö Stadsbibliotek! Vi lanserar en folder som finns att hämta i receptionsdisken från och med början av maj. Visningstider nedan:

  • 4 maj Föräldralediga: Sång & ramsor med barnbibliotikare Jennifer. Därefter konstvandring med intendent i konstpedagogik Filippa de Vos som kort berättar om konsten på Stadsbibliotek. Vi ses kl. 10.
  • 4 maj Duovisning: konsten på Stadsbibliotek. Filippa de Vos och bibliotekarie Ella Styf leder konstvandringen, kl. 17.
  • 9 maj Duovisning: Filippa de Vos och Ella Styf, bibliotekarie leder konstvandringen, kl. 18.

Övriga program

  • 22 april Konstlabb: Småskulpturpark. Vi testar olika sätt att skulptera. Vid fint väder ställer vi ut våra skulpturer i Teaterparken. För dig mellan 6–12 år, mellan kl. 13- 15. Kom vid utsatt tid.
  • 6 maj Konsert: 40F. Flöjt och fyrtio fingrar, klockan 16. Arrangeras av konstmusikföreningen Media Artes.
  • 11 maj Konstpromenad + picknick: Vi guidar dig genom utvalda offentliga verk med start kl. 10 vid björnskulpturen, öster om stations- och kommunhuset. Avslutningsvis bjuder vi på förmiddagskaffe i Linnéparken. Anmälan till konsthall@vaxjo.se senast den 10 maj.
  • Öppen kroki Teckna levande modell. Medtag block och penna. Entré 60 kronor. 12, 26 april och 10 maj, kl. 19-21 i labbet. I samarbete med Studiefrämjandet.
  • Målerilabb För dig som redan älskar att måla eller som vill prova på. Vi tittar på konst och testar olika tekniker, material och färger. Torsdagar i april, kl. 16-19. För dig mellan 13-19 år. Anmälan till konsthall@vaxjo.se.

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö stadsbibliotek
    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    Övrigt

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 19 april 2023