Valborgsmässofirande

Vi firar in våren tillsammans med traditionsenligt valborgsfirande med tal, sång och musik i Linnéparken och valborgseld vid Växjösjön.

Den 30 april arrangerar Växjö kommun traditionsenligt Valborgsfirande i Linnéparken och vid Växjösjön.

Inget fyrverkeri i kommunens arrangemang

Sedan kommunfullmäktiges beslut om begränsning av användandet av pyrotekniska varor 2015 sker inte något fyrverkeri i samband med kommunens Valborgsmässofirande eller andra kommunala arrangemang.

Brandsäkerhet och hänsyn till smådjur vid eldar

Tänk på att se till att inga smådjur befinner sig i riset i god tid innan du tänder brasan. Om riset har legat på platsen ett tag kan det ha lockat till sig smådjur, till exempel igelkottar. Flytta på riset en liten bit eller lyft på riset och rör runt i det med ett tillhygge för att skrämma bort smådjur.

Växjö kommun levererar riset till brasan vid Växjösjön. Riset fraktas till platsen först på Valborgsmässoafton för att undvika att djur har bosatt sig i rishögarna.

Får man anordna en egen valborgsmässoeld?

Du får elda trädgårdsavfall inom detalplanelagt område i samband med ett valborgsmässofirande som är öppet för allmänheten. Men du behöver söka tillstånd från polisen för att anordna en allmän sammankomst. Däremot får du inte elda trädgårdsavfall på andra dagar, undantaget gäller enbart på Valborgsmässoafton.

Utanför detaljplanelagt område är eldning tillåten enligt avfallslagstiftningen, men bara tillfälligt och i liten omfattning.

Viktigt om invasiva växter

Invasiva arter får inte eldas på tomten - då kan de sprida sig. Lämna dem till en återvinningscentral för säker hantering.
Läs mer om vilka väster som är invasiva.

Senast uppdaterad: 7 mars 2025