Linnés arboretum

I Linnés arboretum i Teleborgsskogen har en före detta granskog ersatts med 150 olika arter av skogsplantor. Plantorna kommer från Asien, Nordamerika och Europa och planteringen är ett möte mellan exotisk vildmark och småländsk natur.

När 40 hektar av Teleborgsskogen skövlades i de två stormarna 2005 och 2007 väcktes idén om ett bostadsnära arboretum. Här kan man nu beskåda skogen och följa den världsberömda botanikern Carl von Linnés intresse för såväl exotiska och främmande arter som regionala och inhemska.

En resa från Asien till Nordamerika

Från år 2008 till 2010 planterades hela 10 000 skogsplantor med en variation på 150 olika arter. Den före detta granskogen har idag ersatts av arter från de olika världsdelarna Asien, Europa och Nordamerika där exotisk vildmark möter småländsk natur. Gör en resa till Asien och beskåda det japanska bergkörsbärets fantastiska vårblomning. Möt guldazaleans doftande annons om sommar och färgchockas av den amerikanska rödekens eldröda färger på hösten. Variationsrikedomen är stor då färger och former blandas med blommor och blad.

Vad är ett arboretum?

Ett arboretum är en plantering av träd och buskar med syfte att studera de planterade sorterna. Linnés arboretum är ett samarbete mellan Växjö kommun och forskare från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Målet är att visa ett svenskt och nordiskt exempel på hur fördjupade kunskaper kan användas i praktiken. Efter arboretets 10-årsjubileum är många förvånade över hur snabbt en ovanlig skogsmiljö kan skapas. Idag är arboretet ett populärt utflyktsmål bland såväl Växjöbor som turister.

Mer information

Vill du veta mer om hur Linnés arboretum vuxit fram, växterna och utformningen så finns det mer information under rubriken Relaterade länkar. Även på plats i arboretet finns information på informationstavlor både att läsa och att lyssna på genom att scanna qr-koder.

Hitta hit

Linnés arboretum och Teleborgsskogen ligger i närheten av Furutåskolan i stadsdelen Teleborg. Lättast kommer du hit till fots eller med cykel. Kommer du med bil finns parkeringar på Furutåvägen, på Gertrud Liljas väg och på Elisabet Bergstrands väg. 

Senast uppdaterad: 1 augusti 2023